För medier

Blå globen delas ut årligen. Priset finansieras till lika delar av Tiina och Antti Herlins stiftelse, Maj och Tor Nesslings stiftelse och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Bidraget från SLS finansieras ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II. Priset är på 100 000 euro och delades ut första gången 2021.

Priset går till den som erbjuder skalbara eller reproducerbara lösningar för att övervinna miljökrisen. Priset kan delas ut till finländska organisationer, företag, föreningar, forskargrupper eller enskilda personer.

Mer information:  

Tiina och Antti Herlins stiftelse 
Kommunikationsspecialist Taneli Rajala 
taneli@tahsaatio.fi 

Maj och Tor Nesslings stiftelse 
Impactspecialist Enni Sahlman 
enni.sahlman@nessling.fi 

Svenska litteratursällskapet i Finland 
Kommunikationschef Marika Mäklin 
marika.maklin@sls.fi 

Vinnaren av 2023 kommer att tillkännages den 30.11.2023

Gå till evenemangssidan och anmäl dig

Pristagarna 2022: Ali Harlin ja Petri Alava 

Personerna bakom textilfibern Infinna belönas med miljöpriset Blå globen för sitt arbete för en hållbar utveckling inom textilindustrin. Fibern, som tillverkas av återvunna textilier, kan förändra modeindustrin och konsumenternas beteende på ett betydelsefullt sätt.

Läs nyheterna på sidan Pristagarna

Ladda ner bilder från mediabanken

Pristagarna 2021: Maija Itkonen, Reetta Kivelä, Leena Saarinen, Jiang Zhongqing, Tarja Ollila 

Motiveringen till priset var i första hand att de produkter de utvecklat påverkar både klimatförändringen och minskningen av biologisk mångfald. Växtproteinerna Härkis och Pulled havre har verkligen funnit sin väg till finländarnas tallrikar, samtidigt som köttkonsumtionen i Finland minskade för andra året i rad.

Läs nyheten på sidan Pristagarna

Ladda ner bilder från mediabanken