För medier

Blå globen -pristagarna 2022 Petri Alava och Ali Harlin

Pressbilder finns här.

Personerna bakom textilfibern Infinna belönas med miljöpriset Blå globen för sitt arbete för en hållbar utveckling inom textilindustrin. Fibern, som tillverkas av återvunna textilier, kan förändra modeindustrin och konsumenternas beteende på ett betydelsefullt sätt. 

Textilindustrins koldioxidavtryck beräknas utgöra hela 10 procent av alla utsläpp i världen, och det går åt 2 700 liter vatten bara för att producera en t-tröja. Återanvändningen av begagnade textilier utgör ett miljöproblem i sig, eftersom ungefär 87 procent av de begagnade textilierna hamnar på soptippen. Textilindustrin behöver hållbarare verksamhetsmodeller och återvunna fibrer kan stödja omställningen. 

Miljöpriset Blå globen, som finansieras av Tiina och Antti Herlins stiftelse, Maj och Tor Nesslings stiftelse och Svenska litteratursällskapet i Finland, tilldelas den 25 januari 2023 Ali Harlin och Petri Alava för utvecklingen och produktifieringen av Infinna-fibern. Harlin arbetar som forskningsprofessor vid den teknologiska forskningscentralen VTT och Alava är verkställande direktör för Infinited Fiber Company. 

Den återvunna fibern Infinna bidrar både till en minskad mängd textilavfall och till ett minskat behov av jungfrulig bomull, samtidigt som den ökar modeindustrins och konsumenternas medvetenhet om återvunna material.

– Infinna är den felande länken inom materialåtervinning av textilier. Den möjliggör ett helt nytt slags industriellt ekosystem baserat på återvinning, säger Ali Harlin.

Titta på videoinspelningen: Kan modeindustrin vara framgångsrik på ett ansvarsfullt sätt?

Återvunna textilier kan förändra modeindustrin och konsumenternas beteende 

Priset på 100 000 euro är en personlig hyllning till innovatörer som lyckats skala upp miljögärningar till en nivå som kan förändra konsumenters beteende. 

– Med hjälp av återvunna fibrer kan de stora modejättarna göra sin verksamhet hållbarare och betjäna konsumenter som annars inte bryr sig om hållbarhetsfrågor. Återvunna fibrer är dock bara en del av den omfattande hållbarhetsomvälvningen inom textilindustrin, säger Minna Halme, professor i ansvarsfullt företagande vid Aaltouniversitetet, som var med och nominerade kandidaterna till Blå globen-priset.

Infinna-fibern tillverkas av Infinited Fiber Company, som grundades av Harlin och Alava. Företaget har ingått långvariga samarbetsavtal med globala modejättar som Patagonia, H&M, Inditex och PVH. 

– Vi vill göra cirkulär ekonomi till vardag inom textilindustrin, så att alla har möjlighet att köpa textilier som har producerats utan jungfruliga råvaror, säger Petri Alava. 

Mer information: 

Harri Lammi, miljöprojektchef, Tiina och Antti Herlins stiftelse
+358 50 383 1822harri@tahsaatio.fi

Jonas Lång, kanslichef, Svenska litteratursällskapet i Finland
+358 45 657 7422
jonas.lang@sls.fi

Blå globen -pristagarna 2021: