I korthet

Vår planet befinner sig i en ekologisk kris. Vi vill lösa den tillsammans. Blå globen-priset är tre stiftelsers gemensamma erkännande som ges för upptäckter inom banbrytande teknologi eller för vetenskaplig forskning som hjälper oss att klara miljökrisen.

Följ med Blå globen för att se vilka områden och ämnen vi arbetar med för att skapa en bättre framtid.

Priset är på 100 000 euro och går till den som erbjuder skalbara eller reproducerbara lösningar för att övervinna den miljökris som drabbar oss alla. Priset kan delas ut till finländska organisationer, företag, föreningar, forskargrupper eller eventuellt enskilda personer, oavsett språk – till grupper och individer som arbetar för konkreta lösningar.

Så här framskrider arbetet

Priset finansieras till lika delar av Tiina och Antti Herlins stiftelse, Maj och Tor Nesslings stiftelse och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Bidraget från SLS finansieras ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.

De nominerade till priset väljs ut av ett expertpanel som kontinuerligt följer och utvärderar området. I 2023 expertpanel består av professorn i ansvarsfull verksamhet Minna Halme, professor i psykologi Paula Salo och Head of Impact Katariina Helaniemi.

Pristagaren utses av en jury bestående av representanter för de stiftelser som finansierar priset. Priset delas ut varje år och den första prisutdelningen skedde i 2021. Årets 2023 pris delas ut i november 2023.

Tiina ja Antti Herlinin säätiö, logo
Svenska litteratursällskapet i Finland, logo