I korthet

Vår planet befinner sig i en ekologisk kris. Vi vill lösa den tillsammans. Blå globen-priset är tre stiftelsers gemensamma erkännande som ges för upptäckter inom banbrytande teknologi eller för vetenskaplig forskning som hjälper oss att klara miljökrisen.

Priset är på 100 000 euro och går till den som erbjuder skalbara eller reproducerbara lösningar för att övervinna den miljökris som drabbar oss alla. Priset kan delas ut till finländska organisationer, företag, föreningar, forskargrupper eller eventuellt enskilda personer, oavsett språk – till grupper och individer som arbetar för konkreta lösningar.

Så här framskrider arbetet

Priset finansieras till lika delar av Tiina och Antti Herlins stiftelse, Maj och Tor Nesslings stiftelse och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Bidraget från SLS finansieras ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.

Miljöpriset Blå globen 2024 lyfter fram innovationer som bromsar överkonsumtionen. Vi söker nu förslag på mottagare av priset.

Överkonsumtion innebär att vi konsumerar mer än vad vår planet och miljö klarar av. Överkonsumtionen återspeglas i en allt svårare hållbarhetskris, men det är inte för sent att ändra på invanda handlingsmönster.

Priset delas ut till en grupp eller en enskild person i Finland som hittat lösningar för att minska överkonsumtionen. Det kan vara fråga om ny teknik, sociala innovationer eller kulturella förändringar som bidrar till att vi kan skapa ett samhälle som främjar en sådan livsstil eller företagsverksamhet som ryms inom de ramar vår planet klarar av.

Vi söker nu förslag på möjliga pristagare. Skicka ditt förslag via länken senast den 15 juni 2024. Du kan också nominera dig själv eller ditt team.

De nominerade till priset väljs ut av ett expertpanel som kontinuerligt följer och utvärderar området. I 2023 expertpanel består av professorn i ansvarsfull verksamhet Minna Halme, professor i psykologi Paula Salo och Head of Impact Katariina Helaniemi. Nya experter för året 2024 väljas i början av sommaren.

Pristagaren utses av en jury bestående av representanter för de stiftelser som finansierar priset. Priset delas ut varje år och den första prisutdelningen skedde i 2021. Årets 2024 pris delas ut i Helsingfors i december 2024.

Tiina ja Antti Herlinin säätiö, logo
Svenska litteratursällskapet i Finland, logo