Registerbeskrivning enligt 10 § i personuppgiftslagen (523/99)
Registeransvarig
Kaskas Media för de följande kunderna:
Maj och Tor Nesslings stiftelse Svenska litteratursällskapet i Finland Tiina och Antti Herlins stiftelse
Kontaktperson: Kaskas Media Oy / Creative Director Liisa Mayow liisa@kaskasmedia.fi
Användning av kakor
I blågloben.fi används det kakor (cookies). Med hjälp av dessa data kan vi skapa en uppfattning om vad användarna vill ha och hur vi på bästa sätt ska kunna leverera de uppgifter som användarna behöver.
Vi använder Google Analytics för att samla in och analysera statistisk information om webbplatsen för att utveckla webbplatsen.
Vi använder Google Tag Manager för att hantera taggar för uppföljning, som Facebook-pixlar.
Uppgifterna är i sådant format att de inte utan tilläggsuppgifter kan kopplas samman med en enskild användare. Vi kan inte koppla samman de uppgifter som samlats in med hjälp av kakor med en viss person och målet är att ytterligare minska uppgifternas identifierbarhet. Som ett led i användningen av webbanalysverktyg avlägsnas till exempel siffror från användarens IP-adress så att det inte ska vara möjligt för någon att identifiera användaren personligen. Här finns mer information om hur Google använder kakor: SÅ ANVÄNDER GOOGLE COOKIES
Vår planet befinner sig i en ekologisk kris. Vi vill lösa den tillsammans. Blå globen-priset är tre stiftelsers gemensamma erkännande som ges för upptäckter inom banbrytande teknologi eller för vetenskaplig forskning som hjälper oss att klara miljökrisen.
Följ med Blå globen för att se vilka områden och ämnen vi arbetar med för att skapa en bättre framtid.
Priset är på 100 000 euro och går till den som erbjuder skalbara eller repeterbara lösningar för att övervinna den miljökris som drabbar oss alla. Priset kan delas ut till finländska organisationer, företag, föreningar, forskargrupper eller eventuellt enskilda personer, oavsett språk – till grupper och individer som arbetar för konkreta lösningar.
Så här framskrider arbetet
Priset finansieras till lika delar av Tiina och Antti Herlins stiftelse, Maj och Tor Nesslings stiftelse och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Bidraget från SLS finansieras ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.
De nominerade till priset väljs ut av ett expertråd som kontinuerligt följer och utvärderar området. Expertrådet består av Sitras direktör för hållbarhetslösningar Mari Pantsar, investeringsbolaget Loudsprings grundare Tarja Teppo och professorn i miljövård och ekonomi Lassi Linnanen.
Pristagaren utses av en jury bestående av representanter för de stiftelser som finansierar priset. Priset delas ut varje år och den första prisutdelningen sker den 8 december 2021.
Bakgrund
För hundra år sedan tog en ung civilingenjör som älskade att röra sig i naturen sin examen från Tekniska högskolan. Tre år senare tog två andra unga och lovande studenter sina ingenjörsexamina. En av dem hade egentligen velat bli jordbrukare. Den andra tillbringade all sin fritid i Skärgårdshavet, vid rodret på en segelbåt.
De tre unga ingenjörerna gjorde karriär inom industri och teknik, och bidrog samtidigt till hemlandets utveckling enligt tidsandan. De delade också en djup uppskattning för naturen.
På deras tid stod vårt land inför helt andra utmaningar än i dag. Men det gällde ändå stora ödesfrågor. Vår nuvarande miljökris är den svåraste i mänsklighetens historia, och vi är säkra på att de tre ingenjörerna hade velat vara med om att lösa den.
Idag hedras deras livsverk genom två stiftelser och en fond som alla stöder miljöforskning och konkreta lösningar för miljön. Nu går de tre finansiärerna ihop för att i sin tur belöna framtidsbyggare i ljuset av ny kunskap och förståelse.
De tre framtidsbyggarna lyfter fram personer som hittar framtidens lösningar
Henrik Höijer (1892–1984) tog sin examen vid Tekniska högskolans maskinsektion 1921. Han gjorde karriär som teknisk chef på Centralandelslaget Labor, som var den svenska motsvarigheten till Hankkija. Höijer var även en engagerad scout och naturentusiast. En av de största fonderna inom Svenska litteratursällskapet är Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II, som bland annat stöder individer eller organisationer som forskar inom miljöskydd och teknik.
Heikki H. Herlin (1901–1989) tog sin examen som diplomingenjör vid Tekniska högskolans maskinsektion 1924. Bergsrådet Herlin gjorde sitt livsverk i ledningen för Kone Oy. På familjegården Thorsvik i Kyrkslätt bedrevs då jordbruk, och så även i dag. Tiina och Antti Herlins stiftelse är en allmännyttig stiftelse som under åren 2020–2025 riktar in sina resurser på att lösa den globala miljökrisen, särskilt på att snabbt minska utsläppen.
Tor Nessling (1901–1971) tog sin examen som diplomingenjör vid Tekniska högskolans maskinsektion 1924, samma år som Heikki Herlin. Bergsrådet Nessling arbetade inom bilindustrin, men tillbringade sin fritid med sin fru Maj Nessling i Skärgårdshavet, i skogen eller med fågelskådning. Maj och Tor Nesslings stiftelse söker systemlösningar för en ekologiskt hållbar framtid genom att stödja forskning, ordna möjligheter till möten och introducera forskningens resultat till nytta för samhället.
Pristagarna
Första Blå globen-priset till personerna bakom växtproteinboomen
Utvecklarna av växtproteinprodukterna Härkis och Pulled havre belönades för att deras innovationer haft en betydande inverkan på konsumenternas vardag.
Mat har en nyckelroll i att lösa miljökrisen. Därför fick växtproteinutvecklarna Reetta Kivelä, Maija Itkonen, Jiang Zhong-Qing, Leena Saarinen och Tarja Ollila tillsammans det allra första Blå globen-miljöpriset.
Motiveringen till priset var i första hand att de produkter de utvecklat påverkar både klimatförändringen och minskningen av biologisk mångfald. Växtproteinerna Härkis och Pulled havre har verkligen funnit sin väg till finländarnas tallrikar, samtidigt som köttkonsumtionen i Finland minskade för andra året i rad.
Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Vinnarna önskar att hela samhället nu gör en gemensam insats för att förändra livsmedelssystemet.
– Beslutsfattarna, industrin, handeln och livsmedelsbranschen måste erbjuda konsumenterna valmöjligheter. Vi måste se till att våra produkter håller så hög kvalitet att konsumenterna vill använda dem, säger Leena Saarinen.
– Hållbarheten i produktionskedjan förbättras ständigt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Underutnyttjade och undervärderade växtprodukter och råvaror bör användas ännu mer, säger Jiang Zhong-Qing.
Vid utvecklingen av Pulled havre var det viktigt att utvecklarna vågade bryta invanda tankemönster. Det krävdes mångfald, säger Maija Itkonen.
– Att en av våra grundare har en icke-finsk bakgrund fick oss att rikta blicken utåt. Det är viktigt att få experter från andra håll att trivas i Finland, stanna här och skapa innovationer.
Två utmärkta produkter som förändrade marknaden
Juryn beslutade att dela ut priset till personerna bakom Härkis och Pulled havre, eftersom båda produkterna har haft en betydande inverkan på de finländska konsumenternas vanor. Produkterna har skapat en helt ny marknad för lättanvända växtproteiner som ersätter kött.
Härkis och Pulled havre lanserades redan 2016. Varför belönas de just nu?
Båda innovationerna banar väg för ett hållbart livsmedelssystem i Finland, något som även skapat möjligheter för andra aktörer. Enligt Blå globen-prisets expertråd har det först nu blivit möjligt att se hur populära alternativa proteiner verkligen är.
Nästa steg är att introducera produkterna på marknader utanför Finland, och att börja använda dem inom livsmedelsindustrin. På så sätt kan genombrottet för hållbarhet påskyndas ännu mer.
– Stora livsmedelstillverkare har märkt att kunderna allt oftare önskar växtbaserade alternativ. Utöver att produkterna finns i mataffärernas sortiment, måste vi också erbjuda dem till de stora livsmedelsföretagen så att de hamnar i till exempel färdigförpackade frukostmackor, säger Tarja Ollila.
Det är redan tydligt att vinnarna har drivit på förändringen av livsmedelssystemet enormt. Medvetenheten om klimatkrisen och om förlusten av naturliga miljöer har ökat kraftigt, och genom sina köpvanor har konsumenterna också uttryckt en önskan om förändring.
– Vi har redan ett tydligt gemensamt mål: att göra livsmedelssystemet hållbart. Vi vet vartåt vi ska springa, så länge vi springer tillsammans, påminner Reetta Kivelä.
Blå globen är ett pris för dem som bygger en hållbarare framtid och skapar hopp.
Vi använder kakor för att förbättra sidornas användbarhet och för att följa användningen av tjänsterna. Du kan samtycka till ALLA kakorna genom att trycka på ”godkänn alla kakor” eller ändra på dem via punkten ”kakinställningar”. Dataskydds- och kakpolicy
Nödvändiga kakor är absolut väsentliga för att webbplatsen ska fungera på rätt sätt. Dessa kakor garanterar webbplatsens basfunktioner och säkerhetsdetaljer, anonymt.
Funktionella kakor hjälper att utföra särskilda funktioner som att dela innehållet i webbplatsen på de sociala mediernas plattformar, samla feedback samt utföra andra tredjepartsfunktioner.
Prestandakakor används för att förstå och analysera nyckelprestandaindexen på webbplatsen vilket bidrar till att ge besökarna en bättre användarupplevelse.
Analytiska kakor används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa kakor hjälper till att erbjuda information om metrik, besökarantal, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc.
Marknadsföringskakor används för att låta besökarna ta del av relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa kakor spårar besökare över webbplatser och samlar information för att erbjuda anpassade annonser.